Oppdatert med personverninfo nederst! Om du har logget inn på Facebook de siste dagene har du helt sikkert sett en venn som har postet noe om at du må sikre deg mot Facebooks nye retningslinjer. Meldingen oppfordrer folk til å kopiere og lime inn innlegget, for at ikke Facebook skal (mis)bruke innholdet kommersielt, uten din tillatelse. Dette er bare tull!
Vi skriver mest om ting som er viktige for bedrifter eller organisasjoner på Facebook, men dette har tatt opp store deler av "News feeden" min de siste dagene og er forsåvidt relevant for Facebook sider og personlige profiler. Dette er og blir kjedebrev skapt av folk som har en "få så mange delinger som mulig"agenda eller andre baktanker. Kjedebrev en masse! Det funker i så måte, men informasjonen er feil.

Som Facebook har gått ut å sagt flere ganger: Facebook eier ikke din data eller ditt innhold. Du velger selv hvordan du deler innholdet ditt, ved å justere personverninnstillingene dine. Du har på ingen måte fraskrevet deg din opphavsrett. Men ved å poste et bilde på Facebook, så har du gitt Facebook retten til å dele det videre basert på dine personverninnstillinger. (Du kan "låse" bilder fra folk du ikke vil skal kunne se/dele de, eller bare åpne de for noen få)

Facebook eier ikke innholdet ditt. Dine bilder er dine bilder.
I en mail til Huffingtonpost.com sier Facebook følgende: "Som beskrevet i våre vilkår, folkene som bruker Facebook eier eget innhold og informasjonen de legger ut på Facebook, og de kan kontrollere hvordan det deles gjennom sine sikkerhetsinnstillinger. Under våre vilkår, gir du Facebook tillatelse til å bruke, distribuere og dele ting du legger ut, men er da underlagt vilkårene og personverninnstillingene DU har satt."

Så skal man heller fortsette med å tenke igjennom hvilke bilder man legger ut og hva slags informasjon man deler. Man bør tenke igjennom hvem som kan se bildene du legger ut og hva de kan gjøre med bildene, feks i en hemmelig Facebookgruppe, så kan ikke bilder deles ut av gruppen, men det er en smal sak å ta en printscreen eller gå under options å trykke "download". Man vet ikke alltid hvem dine snille venners venner er. Bruk interne familie eller jobb-grupper for informasjon av mer privat karakter. Sørg for å ha tillatelse til å poste bilder av andre, tenk deg ekstra godt om før du publiserer bilder av barn (spesielt av andres barn). Hvorfor legger jeg de ut her? og hvem kan se de? Kanskje er det ikke så farlig eller kanskje dette er bilder kun familie eller nære venner har behov for å se? Og ikke legg ut bilder mellom 20-08 fredag, lørdag og søndag.

I ettertid har denne saken kommet opp; "Randi Zuckerberg Not Happy About Facebook Photo Privacy Breach" , som viser at selv i Facebooks innerste sirkler er ikke innstillinger og opphavsrett det enkleste å forholde seg til.

NYTT kjedebrev (selvsagt BS) :

Facebook eier ikke innholdet ditt! Dine bilder er dine bilder.
Dette er selvsagt tøv. DU bestemmer hvem ditt innhold skal vises til. Det er dine personverninnstillinger som gjelder for ditt innhold. Et godt eksempel på at dette er tull er om du er medlem av en hemmelig gruppe. Der er det ikke en Shareknapp, da innholdet kun er tilgjengelig for de som er i gruppen, og hensikten med deling da er borte. Det er heller ikke noe som heter "Graphic app" (mulig i en piratversjon av Photoshop). Graph Search derimot er på vei ut til de aller fleste og er tilgjengelig for de med engelsk språk på FB i første omgang og noen få andre heldige.

Poster du et bilde og tagger en venn i bildet, så den instillingen du har på ditt innhold avgjøre hvem som kan se bildet, i tillegg vil også den taggedes venner kunne se bildet. Som på dette eksempelet:

Facebook eier ikke dine bilder
Mine innstillinger er som følger. Kan vises til mine venner, untatt en "restricted" liste jeg selv har lagt opp (Denne inneholder jobbkontakter som jeg er overbevist om ikke vil ha alt tullet jeg legger ut) I tillegg kan Ninas venner se bildet, pga at hun er tagget og på bakgrunn av de innstillingene hun har.
Du kan endre en hel del av innstillingene her: https://www.facebook.com/settings?tab=privacy .

Se forøvrig Facebooks "Terms of service".

-Kenneth