Facebook går i dag på børs. Facebook er i ferd med å finne ut akkurat hvor mye statusoppdateringer, bilder av valper og milliarder av "likere" er verdt på Wall Street. Nasdaq Facebook IPO

Handel av Facebook-aksjen er satt til å begynne på Nasdaq Stock Market fredag, dagen etter, verdens definitivt største online sosiale nettverk, startet med å hente inn $ 16 milliarder i en innledende børsnotering som da verdsetter selskapet til $ 104 milliard. Det er mer enn Amazon.com og andre kjente selskaper som Kraft, Walt Disney og McDonalds.

Det er en relativt grei avkastning for et selskap som startet for åtte år siden med ingen måte å tjene penger på, som utgangspunkt

Facebook priset børsintroduksjonen $ 38 per aksje på torsdag, på toppen av forventningene. Nå vil vanlige investorer ha en sjanse til å kjøpe aksjer i Facebook for første gang. Aksjen vil handles under ticker symbol FB.

Facebooks tilbud er kulminasjonen av et år med Internett børsnoteringer som startet i may 2011 med LinkedIn Corp. Siden da har en jevn strøm av oppstarter som fokuserer på den sosiale siden av nettet gått offentlig, med varierende grad av suksess. Det hele har nå ført opp til Facebook. Selskapet som er selve definisjonen på sosiale nettverk ved å få 900 millioner mennesker verden rundt til å dele alt fra bilder av sine kjæledyr til sine dypeste tanker.

Det har de gjort mens de samtidig har klart å bli en av få lønnsomme Internettselskaper til å gå offentlig siste tiden. Facebook hadde en nettoinntekt på $205 millioner i de tre første månedene av 2012, av en omsetning på $1060 millioner. I hele 2011, tjente nettverket 1 milliard dollar, opp fra $606 millioner ett år tidligere. Det er en lang vei fra 2007, da Facebook fikk et nettotap på $138 millioner av en omsetning på $153 millioner.

Facebook IPO Wall Street 18.05.2012
Facebook Inc.'s verdivurdering er den tredje høyeste i en IPO, ifølge Dealogic, en leverandør av finansielle data. Bare to kinesiske banker, Agricultural Bank of China i 2010 og Industrial and Commercial Bank of China i 2006, har vært verdt mer. De var verdt henholdsvis $ 133 000 000 000 og $ 132 000 000 000.

$38 er den prisen investeringsbankene som arrangerte tilbudet vil selge aksjen til sine kunder for. I en IPO, kjøper bankene aksjen først fra selskapet og de tidlige investorene og deretter selges de til publikum. Om ekstra aksjer reservert for å dekke økt etterspørsel selges som en del av transaksjonen, kan Facebook og tidlige investorer hente inn så mye som $18.4 milliarder.

For et selskap som ble født i en sovesal på Harvard, betyr aksjesalget mer penger til å bygge på de funksjonene og tjenestene det tilbyr brukerne. Det betyr en innsprøytning av penger til å ansette de beste ingeniørene til å arbeide på sitt viltvoksende hovedkontor Menlo Park, California eller i New York City, hvor de åpnet et ingeniørkontor i fjor.

 

Og det betyr at tidlige investorer, som tok en sjanse og investerte for 7-8 år siden kan høste store beløp. Peter Thiel, venture-kapitalist som sitter i Facebookstyret, investerte $500.000 i selskapet i 2004. Han selger nesten 17 millioner av sine aksjer i IPOen, som betyr at han får $640 millioner. Han vil beholde ca 28 millioner aksjer, verdt $ 1,060,000,000.

Om man skal hente tall fra Twitter (noe man egentlig ikke burde gjøre om man seriøst vurderer å investere) så vil aksjen "peeke" på $54 innen markedet stenger fredag. Som vil bety en verdi av Facebook på $135.7 milliarder. Så om du stoler på alle menneskene på Twitter, kjøp mange aksjer. Differansen på $16 per aksje kan gi en relativt god gevinst. Markedet stenger klokken 4pm ET i dag, dvs 2200 norsk tid.

Vi er veldig spent på hva som skjer i tiden fremover og hva dette vil bety for ikke bare Facebook men for sosiale medier generelt.

(Kilder: Mashable.com , SeattlePi.com, Twitter)