Har du noen ganger sett en status du mislikte på Facebook og skulle ønske det var en egen "ikkeliker"-knapp? Dersom det fantes, hva skal den brukes til? Når er det greit å ikke like det som blir lagt ut? Og hva vil det bety for bedriftssider?


Facebook har aldri hatt en "ikkeliker"-knapp, men Facebook-sjef Mark Zuckerberg har tidligere hintet til at det kan komme en slik funksjon. Det vil si, han har vel ikke sagt at det kommer en slik funksjon. Men han har heller ikke gitt et konkret "nei". Årsaken til at Facebook og Zuckerberg kanskje har vært litt mot denne funksjonen er at det allerede finnes så mye negativitet på nettet. YouTube har en tommel ned-knapp, men fungerer den som den skal? Når man gjør et søk på "YouTube dislike button" får man opp mange som mener at funksjonen bør enten endres eller fjernes. I mange tilfeller er det flere som gir en tommel ned på YouTube bare fordi man kanskje ikke liker personen som har postet videoen eller fordi innholdet rett og slett ikke var det man lette etter.

På Facebook er det mange som etterlyser en "ikkeliker"-knapp fordi man gjerne vil ha en mulighet til å si til den som legger ut posten at "dette synes jeg ikke noe om". Nå er det kanskje på tide å kunne gi uttrykk for at man ikke liker eller reagerer negativt på det som ble lagt ut.

Zuckerberg fikk spørsmålet på en konferanse i desember. Her svarer Mark Zuckerberg på spørsmålet om funksjonen:

 


 

Når kan du "ikke like"?

Her gir Zuckerberg et ganske klart svar på hvordan Facebook tenker. Men hva kommer de til å lage, hvis de ikke lager en ikkeliker-knapp? Det sa ikke Zuckerberg noe om. Det han sa noe om var at dersom noen deler noe som er trist eller vanskelig fra livet sitt eller sosiale ting så er det ikke alltid man føler seg komfortabel med å trykke "liker". Men Facebook har i senere tid eksperimentert med at man kan dele følelser via emoticons. For eksempel kan man legge ut en status med "xxx føler seg trist".

Facebook har gjort forsøk med en sympati-knapp som dukket opp i stedet for liker-knappen, men den forsvant etter en testperiode. Og det er egentlig ikke bruk for den type funksjon heller. Algorytmene til Facebook er såpass intelligente i dag at de kan skille mellom en glad og en trist post, selv om den ikke alltid er hundre prosent riktig hele tiden. Det er også helt greit å trykke liker-knappen på en post en av vennene dine har lagt ut når du egentlig ønsker å gi sympati.

Et viktig element å tenke på når det kommer til en eventuell ikkeliker-knapp er at det vil være mindre rom for andre å poste, dele eller like noe enn det er per i dag. For en bedrift som ser på data om brukernes handliger er flere handlinger oftest bedre enn ingen. Å se at noen ikke liker det andre legger ut kan gjøre det vanskeligere for de som ser posten senere å like det. Legger du ut en post du selv ønsker at folk skal like, men ser at mange flere trykker ikke liker enn liker vil du kanskje tenke deg lengre om før du deler noe. Tenk deg hvordan det er for bedrifter som legger ut flere poster i uken på Facebook og de opplever at likerne deres misliker det de legger ut. Blant beregningene Facebook ikke kan optimalisere er: ærlighet, utveskling av idéer, kritikk eller objektivitet. Men det kunne kanskje være en vei rundt slik at bedrifter kan deaktivere funksjonen og at privatpersoner kan deaktivere funksjonen i noen sammenhenger.

 

Åpent samfunn

Men igjen, det er ikke dette Zuckerberg pratet om på konferansen. I stedet for å prate om hvorfor ikkeliker-knappen ikke er bra for Facebook, pratet han om hvorfor den ikke er bra for det sosiale mediet i det hele tatt. Han sa at en slik funksjon vil være å gi brukerne av Facebook en måte å ikke godkjenne det innholdet de ser. Han la til at dersom Facebook hadde knapper for noe annet enn å like, ville selskapet finne en riktig måte å legge det til slik at det blir for noe positivt og ikke for noe negativt. En måte å se dette på er at Mark Zuckerberg er full av skrøner. Han vet det kun handler om Facebooks egne økonomiske interesser, men han forstår at det ville være urimelig å legge til en misliker-funksjon.

Hvis man ser på dette i sin helhet er det to muligheter. Det ene er at Zuckerberg vil gjøre verden mer åpen. Den andre muligheten er mer dagligdags, men like bekymringsverdig. Det er at Mr. Facebook ikke verdsetter den kritiske rollen av konflikt og uenighet i et gratis samfunn. Kanskje han tror vi alle har det bedre hvis vi var hindret i å uttrykke negative meninger. "Hvis du ikke har noe hyggelig å si, ikke si det i det hele tatt" er en beundringsverdig moden holdingen for en førsteklassing. Men for en mann som har blitt en av de mest innflytelsesrike kraftene i media, er det akkurat det motsatte.

 

Hva synes du? Bør Facebook få en knapp som gir deg muligheten til å "ikke like"? Kommenter gjerne i feltet under.